Co obnáší a přináší registrace čtečky Kindle

Co obnáší a přináší registrace čtečky Kindle

Jak jsem uvedl v článku Sponzorovanou nebo nesponzorovanou verzi čtečky Kindle?, tak Amazon své e-book čtečky vyrábí hlavně jako podporu pro prodej svého obsahu, hlavně tedy e-knih. Čtečky Kindle tak umožňují napojení na poměrně masivní ekosystém od Amazonu. Naštěstí lze Kindly používat i samostatně, autonomně, bez napojení na Amazon a využívání jeho služeb. Není pravda, že byste čtečku museli registrovat, jak uvádí např. zaměstnanci Alzy v jednom videu. Je to jen vaše volba. Pokud tedy nemáte rádi registrace či se snažíte vyhnout jakémukoliv Velkému bratru, můžete si koupit Kindle čtečku a nemusíte se registrovat.

I bez registrace lze čtečku plnohodnotně používat, i když jak se to vezme. Zjednodušeně řečeno bez registrace nepůjde používat ve čtečce wi-fi. Způsob používání neregistrované Kindle čtečky tedy bude vypadat asi takto – do čtečky si nahraji e-knihy podporovaného formátu (Mobi) z počítače pomocí USB kabelu. A to je celé, můžu číst. Troufnu si říci, že takto vypadá používání čtečky u většiny uživatelů, nezávisle na typu a výrobci e-book čtečky. Čtečka Kindle však po registraci umí mnohem více…

Co obnáší registrace Kindle

Registraci je možno provést na webu Amazonu (v angličtině, němčině), v takovém případě pak musíte čtečku ještě přihlásit k účtu/spárovat.
Druhou možností je zaregistrovat si účet (a tedy i čtečku) rovnou ze čtečky. To ostatně čtečka nabídne hned po prvním zapnutí. Popř. lze kdykoliv realizovat přes Menu – > Settings -> Registration.

Registrace e-book čtečky Amazon Kindle

Registrace e-book čtečky Amazon Kindle

Pro registraci přes čtečku stačí zadat jméno, email a zvolit heslo. V dalších krocích je možné zadat fyzické adresy a údaje o platební kartě, ale oboje lze přeskočit (a popř. se k tomu jindy vrátit, pokud bude třeba).

Co přináší registrace Kindle

Po spárování čtečky s účtem u Amazonu, umožní čtečka některé funkce navíc.

  • Vytváření kolekcí – Začnu pro jistotu funkcí, která na první pohled s internetem nesouvisí. Jde o vytváření kolekcí, virtuálních adresářů, do kterých můžete vkládat dokumenty. Čtečky Kindle totiž ignorují adresářovou strukturu a všechny dokumenty tak čtečka zobrazí na jedné hromadě. Pokud budete chtít nějak e-knihy zařazovat, budete muset používat kolekce a musíte si je “odemknout” registrací čtečky.
  • Kindle email – Při registraci obdržíte emailovou adresu ve tvaru jájájájenomjá@kindle.com. “Cokoliv” zaslané na tuto adresu se čtečka pokusí stáhnout při synchronizaci (tj. připojení k internetu). Takové jednoduché nahrávání dokumentů bylo zmíněno v článku Tipy a triky pro Amazon Kindle Paperwhite 2 (je však v podstatě shodné pro všechny Kindly)
    • Zasílání dokumentů – neboli Send to Kindle by E-mail. V nastavení účtu (na webových stránkách Amazonu, hledejte Personal Document Settings -> Approved Personal Document E-mail List) si nastavíte emailové adresy, které budete akceptovat. Např. si tam tedy nastavíte svou emailovou adresu. Pak můžete ze svého emailu poslat do čtečky soubor – stačí adresovat emailovou zprávu s přílohou na vaši @kindle.com adresu. Stejně funguje i prográmek, který si můžete nainstalovat, pokud se vám to nechce řešit přes emaily :-)
    • On-line konverze dokumentů – Souvisí s předešlou volbou, některé formáty, které čtečka nepodporuje, umí tato služba automaticky převést a doručit tak obsah, který ve čtečce zobrazíte. Služba by měla umět zpracovat soubory typu: PDF (ve výsledku tedy obdoba funkce PDF reflow na čtečkách jiných výrobců), DOC, DOCX, HTMl, HTM, RTF a obrázkové formáty. Neumí ePub (a asi nikdy umět nebude) ani jiné relativně často používané formáty jako FB2, PDB, apod. Pořád však můžete řešit konverzi off-line, např. pomocí programu Calibre.
    • Zasílání článků – To si takhle na počítači surfujete po internetu a najednou narazíte na delší článek, který byste si chtěli přečíst v klidu a nejlépe na své čtečce, která šetří oči. Kliknete na doplněk ve webovém prohlížeči a článek se vám odešle do čtečky – ořezaný o reklamy, menu a jiný balast, který vás stejně zajímat nebude. Rychlé, pohodlné, boží. Jak na to naleznete v již odkazovaném článku tipy a triky.
    • Zasílání periodik – Funkce, která zajistí pravidelné automatické nahrávání např. novin a časopisů. Funguje i pro český obsah, koukněte zde pod nadpis “Periodika – noviny/magazíny”. Ráno tak můžete odcházet s aktuálními články ve čtečce, které si prohlédnete po cestě do práce.
    • Zasílání zakoupených e-knih – Na Amazonu e-knihy nekupuji, ale co vím, už nenabízí jiný způsob dodání zakoupené e-knihy, než rovnou do čtečky přes wi-fi. Zakoupené e-knihy a periodika jsou pak uložena v cloudu. Někteří čeští prodejci e-knih nabízí také stejné komfortní doručení zakoupené e-knihy rovnou do čtečky.
  • Reklamy – toto není až tak úplně ve prospěch zákazníka, ale je třeba uvést. Pokud máte Kindle special offers, tedy verzi s reklamami, začnou se ve čtečce po její registraci zobrazovat reklamy. Více v článku Sponzorovanou nebo nesponzorovanou verzi čtečky Kindle?
  • A další. Jsou na to určitě navázány i další funkce, které však běžný Čech ani nevyužije skrze jazykové a jiné bariéry.

Čtečky Amazon Kindle s dvouletou českou zárukou, českým návodem, příslušenstvím a e-knihami zdarma, můžete zakoupit v mém e-shopu aXOs.cz – specialista na ebook čtečky. Pokud už čtečku máte a neuvažujete o další do rodiny, můžete aspoň diskutovat o Kindlech na fóru :-)

O autorovi

Tomáš
Tomáš 207 Článků

Fanda do čtení a čteček elektronických knih. První moje čtečka byla Kindle 3 Keyboard dovezená z USA a od té doby se "vezu". Za několik let používání ebook čteček mi jich prošlo rukama dost :-) Píšu o ebook čtečkách, recenzuji je a také vedu internetový obchod specializovaný na ebook čtečky.

Další zajímavé články

Jakou čtečku knih na Vánoce 2015?

Pokud je rok 2016, asi bude lepší přečíst si článek Jakou čtečku knih na Vánoce 2016? Stejně jako loni, i letos jsem pro vás sepsal menší nákupní seznam :-) Pokud hodláte

Tipy/Triky/Návody 9 komentářů

Nové uživatelského rozhraní pro PocketBook Touch Lux 2 (fw5)

Na stránkách podpory pro čtečku PocketBook Touch Lux 2 se přes víkend(?) objevil firmware s číslem 5.2. Doposud byl pro tuto čtečku firmware čtyřkové řady. Kdo aspoň trošku rozumí číslování

Hlavní stránka 1 komentář

Onyx vyvíjí ebook čtečku s 13,3″ displejem

Ať už ebook čtečku máte nebo o nákupu ebook čtečky teprve uvažujete, asi jste pochytili, že většina z nich má displej o úhlopříčce šest palců (15,24 cm). Už jsem potkal

5 komentářů

  1. […] Prvé, čo by ste mali urobiť po tom, čo si rozbalíte novú Kidľu (a pripojíte ju na WiFi), je založiť  si účet v Amazone, ak ho ešte nemáte a zaregistrujte si čítačku. Čítačka bude fungovať aj bez účtu/registrácie, ale práve tá umožní posielať dokumenty e-maily a iné funkcie, o ktorých ešte budeme hovoriť. Tu je článok v češtine o podrobnostiach vytvorenia účtu a registrácie. […]

  2. […] Prvé, čo by ste mali urobiť po tom, čo si rozbalíte novú Kidľu (a pripojíte ju na WiFi), je založiť  si účet v Amazone, ak ho ešte nemáte, a zaregistrujte si čítačku. Čítačka bude fungovať aj bez účtu/registrácie, ale práve tá umožní posielať dokumenty e-maily a iné funkcie, o ktorých ešte budeme hovoriť. Tu je článok v češtine o podrobnostiach vytvorenia účtu a registrácie. […]

  3. Martina
    Červen 25, 12:36 Odpovědět

    Dobrý den,již jsem měla čtečku registrovanou na Amazonu. Teď mi nesla nabízet,vycistila jsem ji a teď jsem ztratila knihy a chce to znovu registraci . Už si nic nepamatuji,mám jen poznacene šestimístné číslo. Dekuji za pomoc

Komentuj