od jerry22
#558 Dobrý den,
protože mi odchází display u PocketBooku, začínám uvažovat o nákupu nástupce a mám docela chuť vyzkoušet něco s Androidem. InBOOK Obsidian se mi jeví jako nadějná možnost, takže bych měl pár dotazů:

• Má display stejně dobré podsvícení jako měl Onyx, případně alespoň lepší než eReading 4 Touch Light?
  • Je možné prohodit funkce tlačítek tak, aby byla čtečka přítulnější pro leváka? Ať už celkově, nebo alespoň v mém oblíbeném fbreaderu (jeho standardní androidová verze pro telefony a tablety umí prohodit otáčení stran pomocí tlačítek hlasitosti, takže by to snad mohlo jít)?
  • jak velká je výdrž v uspaném stavu?
  • jak rychle startuje z úplně vypnutého stavu? Jde u něj nastavit to, co mají PocketBooky, kdy se během startu zobrazuje poslední stránka, která byla na displayi před vypnutím?
  • byla by nějaká fotka pouzder, které mají být součástí balení čtečky?
  • pokud vím, není tam Google Play; nechá se doinstalovat, případně nacpat tam nějaký jiný market, aby se člověk nemusel patlat s APKčkama?
  • fbreader v PocketBoocích je oproti standardní androidové verzi dost ořezaný. Jak je tomu tady? Je to standardní verze, nebo taky nějaká přizpůsobená? A pokud nejde o standardní verzi dostupnou na Google Play, je možné ji případně tou standardní verzí nahradit - a pokud ano, dojde k nějaké omezení funkčnosti specifické pro tuto čtečku?
  • kdybych chtěl něco nestandardního, třeba kvůli vytunění výdrže apod. - nechá se zařízení rootnout? :-)
  • bude recenze? :-)

Předem díky za odpovědi.
od jerry22
#561 Mno, takže čtečku jsem nakonec objednal s tím, že ji přinejhorším vrátím. Dnes dorazila, zde jsou první poznatky po rychlém osahání:

• prohození funkce tlačítek je v nastavení Androidu nabízeno, ale zdá se, že funguje jen na hlasitost (jestli má čtečka vůbec nějaký zvukový výstup jsem nezkoušel, soudím tak jen podle zobrazení aktuální hlasitosti při mačkání tlačítek v F-Droidu), na pohyb v knize či výpisech to nemá vliv.
    [edit]Zpět, zkusil jsem prohození tlačítek v nastavení vrátit do původního stavu a hlasitost v F-Droidu se chová stále stejně. Takže tahle volba asi nedělá vůbec nic[/edit]
    [edit2]Prohození tlačítek nakonec jde vyřešit snadno - obraz je možné obrátit o 180° a držet čtečku vzhůru nohama. :-)[/edit2]
  • instalace F-Droidu prošla bez problémů
  • fbreader je v obstarožní verzi 1.10.3.2, F-Droid sice nabízí aktualizaci, ale ta se nepodaří, neboť je potřeba nejdřív dostat ze systému původní verzi a ta je tam natvrdo zadrátovaná. Tohle osobně považuji za dost velký průšvih, protože mimo jiné i právě kvůli novým funkcím fbreaderu jsem chtěl čtečku s Androidem.
  • studený start od zmáčknutí vypínače po zobrazení hlavní nabídky trvá cca 39 sekund, zobrazení poslední čtené stránky se mi nepodařilo nastavit ani pro dobu startu, ani pro automatické otevření po startu (bez ohledu co jsem četl se objeví úvodní stránka).
  • systém je celkem svižný, narozdíl od PocketBooku mu nevadí ani větší obrázky.
  • display je kontrastnější než u PocketBooku 623, podsvícení na denním světle nezhodnotím, uvidím večer. Reakce tohohle typu displaye mi přijdou subjektivně rychlejší než u starších verzí, ale je možné, že si to jen namlouvám. :-)
  • pouzdro nabízené na Axosu se mi líbí.
Uvidíme, jak na tom bude s výdrží při vypnuté wifině a poshazovaných programech. S telefonem přepnutý na 2G se v takovém případě jsem schopen dostat na víc než týden, tady by měl žrát méně display a rádio může být trvale vypnuté. Pokud by nebylo nutné čtečku často úplně vypínat, pomalý start jednou za uherský rok překousnu. Třičtvrtěminutové čekání na spuštění systému a následná nutnost ještě explicitně otevírat poslední čtenou knihu mi přijde po předchozí čtečce jako krok zpět. :-(

S rootem zatím experimentovat nebudu, přece jen budu možná čtečku vracet. :-)
Naposledy upravil jerry22 dne 07 lis 2015 11:17, celkově upraveno 2
od jerry22
#562 Po osmi a půl hodinách bez úplného vypnutí (z toho odhadem tak necelá hodina čtení včetně občasného pokusného přepínání mezi několika knihami a asi pět minut čtení s podsvícením na nejnižším stupni) je baterie stále na 100%. Vypadá to nadějně, doufejme, že to z toho plného nabití pak neskočí rovnou na 50 či méně procent... :-)
[edit]Skoro 18 hodin od zapnutí, baterie stále ukazuje 100%. Začíná to být podezřelé, buď mají vytuněnou úsporu energie, nebo to ukazuje nesmysly.[/edit]

K podsvícení - mohlo by být rovnoměrnější, vrchní okraj displaye je viditelně tmavší než zbytek, zvlášť ve srovnání s předchozím PocketBookem 623 je to znát a pro někoho by to mohlo být rušivé (já si po chvíli zvykl). Podsvícení v PocketBooku jde ztlumit víc než v inkBooku, což je příjemnější při čtení v úplné tmě. Ale ani v případě inkBooku to není nic fatálního.
od jerry22
#568 Takže po týdnu používání bez vypnutí (s jedním restartem) jsem na 15% baterie, což je podstatně lepší, než jsem čekal. Pokud se čtečka bude vypínat na noc, vydrží výrazně déle. Kindle to není, ale ten se - pokud se nepletu - společně se zamčením displaye zároveň uspí do paměti, takže nežere téměř nic. Škoda, že něco podobného neumožňuje i tahle čtečka (nebo PocketBooky), linuxové jádro Suspend2RAM v pohodě zvládá, takže by snad neměl být problém to do Androida doimplementovat a na výdrži by se to výrazně projevilo.

Jinak ještě dvě poznámky:
  • wifina zvládá jen pásmo 2.4GHz.
  • stejně jako u eReadingu 4 jde podsvícení zapnout jen přes ovládací prvky na displayi, takže zapnout podsvícení potmě je dost dobře nemožné. Bodla by možnost namapovat přepínač podsvícení na podržení některého z tlačítek.