Uživatelský avatar
od KisukeCZE
#865 Ahoj,

po letech sem zacal uvazovat o porizeni nove ctecky.
Doposud mam takoveho toho Kindla s klavesnici (tusim Kindle 3), prvni co se u nas dal obednat od Amazonu, a sem s nim vlastne vcelku spokojen. Ma tlacitka po stranach na otaceni stranek (coz ocenuji), displej mi nejprijde nijak spatny, jen mi chybi to nasviceni v noci. Trochu me stve zbytecna klavesnici kterou vubec nepouzivam. Jednou sem v nem vymenil za celou dobu baterii (diky tomu ze je to stale dost casta ctecka tak nebyl problem ji koupit), a jinak je skoro neznicitelny (v original Amazonim pouzdre).

Od nove ctecky cekam hlavne tonasviceni displeje, ktere se nejen v noci hodi.
Podporu formatu moc neresim, nebot do ctecky obsah dostavam skrz Calibre ktery umi prevod mezi ruznymi formaty. Nastesti zatim vsechno co sem tady v cechach koupil bylo v EPUB, a Calibre nejak vyresilo prevod do Kindle formatu. Tohle mi tedy nijak nevadi.
Taktez me moc nevzrusuje rozliseni obrazovky, byt chapu ze lepsi rozliseni znamena ostrejsi text (ostatne na PC a mobilu uz mam davno nesmyslne vysoke rozliseni a je to pekne).
Naopak velmi se mi libi tlacitka pro otaceni stranek. Dotykovy display mi u ctecky prijde jako zbytecnost, pokud neberu v uvahu moznost kresleni (coz vetsina ctecek neumoznuje).
Velmi by se mi hodilo kdyby se na ctecte dal udelat dokoupenym kapacitnim stylusem nejaky nakres, ktery pak muzu dostat jako obrazek do pocitace (tady se hodi i vetsi display)

Po pruzkumu trhu sem narazil na 2 kandidaty, a nyni me zaujal novy zde nedavno predstaveny Pocketbook Inkpad 3. Kazdy z nich ma neco dobreho a neco co me tak trochu odrazuje.

Kindle Oasis 2017:
+ Tlacitka na otaceni stranek na strane
- Problemy a nedostupnost orig. krytu
- Nenilevna a pritom nejde menit nadech podsviceni (uz sem z PC zvykly ze se mi samo vecer meni a prijde mi to dobre)
- Vzhlede k vodotesnosti asi problematicka vymenitelnost akumulatoru v prubehu zivota (a zatim nikde zadny disassembly postup, nebo sem nenasel)

Kobo Aura One:
+ Podsvetleni s moznosti zmeny barvy
+ Udajne lze u KOBO ctecek spustit nejakou aplikaci ktera umoznuje ono kresleni pomoci kapacitniho stylusu. Nevim zda je pravdive, ale potesilo by
- Nema tlacitka k otaceni stranek
- Je na trhu pres rok a nenasel sem nikde nahradni baterii, dost mozna se tedy bude az odejde blbe shanet.

Pocketbook Inkpad 3:
Tohle je pro me velka neznama, ale podle clanku tady na ebookexpertu by to mohla byt zajimava alternativa. Jen mi pride umisteni tlacitek pod displej jako takove dost divne :( Ale vzhledem k tomu ze neni moc z ceho vybirat... Navic je potesujici videt ze ma moznost volby barvy nasviceni.

Nevim jestli zde nekdo, treba zde pisici autor/provozovatel eshopu ma nejake prakticky zkusenosti s uvedenymi kousky. Nebyl by tip na neco jineho, co by bylo bylo upgradem pro cloveka jako sem ja? Nechysta se treba neco s barevnym e-inkem a nasvicenim? (aby se na tom daly cist treba komiksy...)
Uživatelský avatar
od tomb
#872 Ahoj.

Ad stylu a nákresy - vůbec bych to neřešil, pokud by to šlo (ano dívám se na tebe Inkpade 3), tak určitě ne v nějaké rozumné kvalitě pro nějakou vážnější práci. Respektive co si od toho slibujete Vy?

Ad baterky - neporadím. Co je dnes, nemusí být zítra a naopak. Kobo Aura One je také vodotěsná, potencionální problém do toho vrtat.

Ad barevný displej - proboha jen to ne. Čtečky s barevným E-Ink displejem tady byly a už nejsou. Kombinovaly jen to nejhorší ze čteček a tabletů dohromady, nepoužitelné zařízení.

Praktické zkušenosti mám s Kobo Aura One a Pocketbook Inkpad 3. Vzhledem k tomu, že nemáte žádné extra požadavky, respektive jste si sám zjistil, co která čtečka má a nemá, nevím, co konkrétně by se Vám hodily za informace?