Uživatelský avatar
od pablomino
#1144 TL5 jsem pořizoval jako svou již 4. čtečku této značky, dovoluji si tedy o sobě tvrdit že nejsem žádný začátečník. Jsem s ní vcelku spokojen, narazil jsem však na několik much, které kazí dobrý dojem z tohoto přístroje a které mne donutily, jelikož neznám spojení na výrobce, založit toto nové téma.
1. Bugy software - Ještě jsem nedržel v rukou čtečku tohoto výrobce, která by netrpěla chybami firmware. Konkrétně v případě TL5 po vybalení z krabice a prvním zapnutí přístroje jsem ke svému zděšení zjistil že nemohu posunout stránky knihy a cca 80 kupředu, vždy jsem byl vrácen na stranu 1 a dvakrát dokonce čtečka zamrzla. Tento specifický problém vyřešila aktualizace ale přesto je firmware nedoladěný : Mimo jiné je někdy po probuzení z režimu spánku sice správně otevřena poslední čtená kniha na poslední čtené stránce ale k tomu je otevřeno i menu pro poznámky, záložky atd., čtečka se ne vždy automaticky vypne po předem nastavené době spánku a ve spánku zůstane i nadále, což neúměrně zkracuje dobu použitelnosti akumulátoru.
2. Hardwarová tlačítka nejsou ani vizuálně ani hmatově dostatečně označena či oddělena. Ještě na TL3 byly symboly na tlačítkách bílé, což bylo fajn, od verze TL4 je to bída zvláště pro ty z nás, kteří se potýkáme s horším viděním.
3. Osvětlení "smartlight" je tak trošku podvod na zákazníky, nejedná se o sadu RGB LED diod s měnitelným barevným gamutem ale k čistě bílým (studeným) ledkám jsou přidány další LED diody v barvě žlutooranžové a vy tedy jedním posuvníkem ovládáte jas bílých LED a druhým posuvníkem zase jas LED barevných. To nepovažuji za košér řešení neboť pokud neztlumíte světlo bílých LED diod, modrého světla se nezbavíte.
4. Pouzdra, je jich v prodeji opravdu hodně a dobře chrání čtečku před poškozením, dokáží ji uspat a jsou pěkná ALE ta z pouzder, která mají vnitřek víka opatřen světle šedým semišem, strašně moc zachycují nečistoty z rukou - prach pot apod. Dají se sice vyčistit ale nelze je umývat do nekonečna. Garantuji vám že zahnojené pouzdro bude první věc kvůli které budete kupovat nové. A přito by stačila jednoduchá věc - použít místo světle šedého potahu třeba tmavě šedý nebo černý a je po problému!
Jinak je to dobrá čtečka za dobrou cenu, příkladně zpracovaná, rychlejší než předchůdce TL4 (díky dvojjádrovému procesoru), výborná výdrž akumulátoru a v neposlední řadě, jak se již stalo u značky Pocketbook zvykem, bezpříkladná multiformátovost a kompaktnost zařízení. Ale musím podotknout že vývojáři a testeři Pocketbooku buď nedělají svou práci pořádně nebo vůbec neexistují. Vezmete-li do rukou čtečku Kindle, budete sice nuceni oprášit znalosti angličtiny, oželet procházení složek a kupovat jen knihy ve formátu MOBI, ale zase na druhou stranu ušetříte nervy které vás většinou stojí boj s nedodělaným Pocketbookem.
Závěrem otázka "Koupit nebo ne?", podle mého názoru se o revoluci ve čtečkách nejedná, jen o malou "evoluci" v rámci Pocketbooku. Máte-li již čtečku Pocketbook a chystáte se přejít na TL5, moc si nepolepšíte, rozdíly například mezi TL4 a TL5 jsou minimální a přechod ztrácí smysl.
Uživatelský avatar
od tomasb
#1145 Ad 0) Spojení na výrobce viz https://pocketbook.cz/cs-cz/support-cz (email, formulář, tel. čísla).

Ad 2) Tlačítka pod displejem jsou čtyři. ČTYŘI. Když už na ně všechny nevidím a každé z nich nemá něco na nahmatání (zdají se tedy všechny stejné), tak si je můžu zleva nebo zprava "nahmatat" - např. pravé, ob jedno pravé, levé, ob jedno levé. Můžou jít udělat mnohem lépe, to je pravda. Ale že by to byl gigantický problém, to bych netvrdil.

Ad 3) Pokud tvrdíte, že někdo někoho podvádí, měl byste napsat, co kdo tvrdí a co z toho není pravda. To jsem se z Vašeho textu nedozvěděl.
Výrobce např. na svých stránkách uvádí "Technologie SMARTlight umožňuje přizpůsobení jasu a teploty barev obrazovky." Máte dojem, že jas a teplota barvy obrazovky se touto funkcí nemění?

Navíc to co píšete, je nepravda. Konkrétně "jedním posuvníkem ovládáte jas bílých LED a druhým posuvníkem zase jas LED barevných" - takto to nefunguje, to jste si musel splést (v tom lepším případě).

LED diody jsou "bílé" a "oranžové". Posuvník na ovládání "barevnosti" (Smartlight) je JEDEN. Pokud je posuvník vlevo, svítí jen bílé diody, pokud je vpravo, svítí jen oranžové diody. Pokud je posuvník někde mezi, svítí kombinace bílých a oranžových. K tomu je druhý posuvník, kterým se nastavuje intenzita právě zapnutých LED diod (Jas). Tzn. když si nastavím první posuvník úplně doprava (svítí jen oranžové LEDky), tak druhým posuvníkem měním intenzitu nasvícení (bez toho, aby se zapojily ty bílé LEDky).
Uživatelský avatar
od pablomino
#1146 Vážený pane
Ad Ad 2 - Umím počítat a proto jsem také zaregistroval že hardwarová tlačítka pod displejem jsou pouze 4 ALE jsou v jedné rovině a nejsou téměř nijak mezi sebou oddělena, nahmatat tedy potmě to správné je trošku složitější než si myslíte.
Ad Ad 3 - Funkce "Smartlight" je houfně zaváděna a užívána hlavně z důvodu eliminace tzv "modrého světla" které má velmi nezanedbatelný vliv na tvorbu melatoninu v lidském mozku a tím pádem neblaze ovlivňuje spánek, je-li tomuto modrému světlu daný objekt v nočních hodinách vystaven. Funkce "Smartlight" tedy umožňuje eliminovat ze světelného spektra onu modrou část kmitočtu a tím zmenšit případné problémy se spaním. Považoval bych za košér řešení nasazení řady RGB LED Diod aby si mohl čtenář barvy v celém spektru nastavit jak je mu libo ať už s nebo bez modré složky, mně konkrétně tedy zrovna oranžové světlo moc nevyhovuje a nemyslím si že nasazení pár oranžových LED diod si zaslouží označení "Smart" čili "Chytrý". Možná jsem to přehnal s termínem podvod, správnější nazev tedy jistě bude "zavádějící".
Přiznávám že funkci posuvníků jste popsal správně a já se mýlil.
Jinak vám děkuji za reakci.
Uživatelský avatar
od tomasb
#1147 Ad 2 - Věřím, že do čtyř napočítat umíte. Šlo o jiný pohled uživatele pro ty, kteří čtečku nemají a uvažují o ní. Jak vidíte, do jisté míry to je subjektivní, jak ne-jsou tlačítka dobře udělaná. Nerozporuji to, že by šla udělat lépe. (uživatel HD3 a Inkpad 3 - stejné tlačítka)

Ad 3 - Já funkci samotnou, ani její název za zavádějící nepovažuji. Řekl bych, že v dnešní době není radno přeceňovat označení různých technologií, ale spíše si zjistit, co má daná technologie dělat.
Navíc stejné řešení (dva druhy LED diod) mají všechny čtečky z naší nabídky, jmenovitě např. C-Tech (Lexis II), Amazon (Oasis 3) a Onyx Boox (např. Poke 3). Neznám čtečku, která by uměla to, co Vy byste považoval za košér.
Uživatelský avatar
od pablomino
#1149 Vite muj zrak jiz od narozeni nepatri mezi vykvet lidstva a proto jsem rad za kazdou ficurku ktera mi pomuze v orientaci treba barevnym zvyraznenim nebo hmatovym.
Co se tyce oranzove barvy podsviceni, musim konstatovat ze mi naprosto nevyhovuje, mam pocit ze mi jdou oci "sejdrem" ale tento pocit je subjektivni. Je vsak pravdou ze u Onyx Boox Poke 3 jsou taktez oranzove "Smart" diody a tam jejich odstin neni az tak protivny.
Uživatelský avatar
od szigeti
#1164 Nemám síce TL5 ale HD3, ale tlačítka sa v tme hľadajú ťažko, ale to je sila zvyku. Ich označenie by malo byť výraznejšie. A to pri mojej prvej čítačke PB623 TL ešte boli podsvietené.
Nastavenie SmartLight je podľa skúseností u mňa 21% jas a 90% SmartLight. Neťahá oči a mám to zapnuté permanentne.